Patra News
Slider Πάτρα - Δυτική Ελλάδα Υγεία Χωρίς κατηγορία

24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΘΟΡΥΒΟΥ – ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗ

 

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣ

24η Απριλίου, Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο

Να προστατευτεί το δικαίωμα ΟΛΩΝ στον ύπνο και την καθημερινή ηρεμία ΤΩΡΑ!

Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου (η 24η Απριλίου για φέτος το 2024) έχει κηρυχθεί, το 1992, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής, ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο.

Οι οργανώσεις και οι πολίτες που στηρίζουμε το εθελοντικό μας «Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από την Ηχορρύπανση», θεωρούμε ότι η Διεθνής αυτή Ημέρα μας δίνει την ευκαιρία να θυμίσουμε τα προβλήματα υγείας που προκαλεί ο θόρυβος, τα ελλείματα πολιτικής, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα, ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ των διατάξεων που ισχύουν με στόχο να μας προστατέψουν από αυτήν τη σοβαρή πηγή κινδύνων για την υγεία μας, αλλά δεν το καταφέρνουν.

 

Όπως επανηλλειμένα το έχουμε κάνει, υπενθυμίζουμε και πάλι τις επιπτώσεις του θορύβου στην ψυχική μας υγεία.Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας «Burden of disease from environmental noise: Quantification of healthy life years lost in Europe», η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία.

Πλην όμως, πραγματικές ελλείψεις αλλά και συχνά προσχηματικές στάσεις των υπηρεσιών (αστυνομικές, υγείας, Δήμων) που αποστολή έχουν τον έλεγχο, με ή χωρίς καταγγελίες, των πηγών ηχορρύπανσης, έχουν οδηγήσει και συνεχίζουν να οδηγούν συμπολίτες μας που την υφίστανται, σε σοβαρή υποβάθμιση της καθημερινής τους ζωής, διατάραξη του δικαιώματός τους σε κανονικό ύπνο και κάποιες φορές σε ΑΠΟΓΝΩΣΗ.

Μιλάμε για τις περιπτώσεις που ηχορρυπαίνοντες περνούν ακόμη και στην αντεπίθεση με απειλές και βία εναντίον τους.

Η ηχορύπανση αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Σήμερα ο θόρυβος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς ρύπους, που υποβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον, και είναι ιδιαίτερα αισθητός στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η συγκέντρωση του πληθυσμού είναι μεγάλη.

 

Με την ευκαιρία λοιπόν της φετινής Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο οι οργανώσεις μέλη του Δικτύου μας και οι πολίτες που το υποστηρίζουν ζητούμε να αποτελέσει αυτή ΑΦΕΤΗΡΙΑ ενός προγράμματος ελέγχων των δύο κυριότερων πηγών ηχορρύπανσης, αυτής από Μονάδες του κλάδου της Εστίασης ανοικτών και κλειστών χώρων και εκείνης που προέρχεται από τις εκτός νόμιμων προδιαγραφών εξατμίσεις οχημάτων, ιδίως μοτοσυκλετών.

Ιδιαίτερα τώρα, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου κατά την οποία εντείνονται και στην οποία, ουσιαστικά, έχουμε ήδη εισέλθει.

Ζητούμε οι έλεγχοι αυτοί να μην έχουν τη μορφή «μια κι έξω», που μόνο σε εντυπώσεις αποδίδει, αλλά να είναι ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΙ, τόσο ΤΥΧΑΙΟΙ όσο και ΤΑΚΤΙΚΟΙ σε προγραμματισμένες ημερομηνίες.

Ζητούμε οι αρχές να αξιοποιήσουν το πλήθος καταγγελιών που έχουν, από πολίτες που υποφέρουν από επίμονες πηγές θορύβου, για τα «τεχνάσματα» τα οποία μετέρχονται οι ηχορρυπαίνοντες, ώστε να παρακάμπτουν τους ελέγχους και να συνεχίζουν την παράνομη πρόκληση θορύβου, ώστε επιτέλους να υπάρξει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. Να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του θορύβου στους πεζοδρόμους, που απειλεί να τους κάνει τόπους μη-κατοικίας.

Να τελειώνουν τα προσχήματα!

Να προστατευτεί το δικαίωμα ΟΛΩΝ στον ύπνο και την καθημερινή ηρεμία ΤΩΡΑ!

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗ

  • ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
  • ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ
  • ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ
  • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
  • ΦΙΛΟΖΩ

Παρόμοια Άρθρα

Βρέθηκε και 3ο κρούσμα ινδικής, μετά το 1ο στην Πάτρα

Νέο χτύπημα Πετράκου: Το πένθος για το θάνατο ενός πολιτικού προσώπου δεν είναι λόγος να μη γίνει η μαθητική παρέλαση της Εθνικής επετείου!!!

Χρήστος Βεργαναλάκης

Μέσω Ρώμης, πάει για Ευρωεκλογές ο Νίκος Νικολόπουλος!

Χρήστος Βεργαναλάκης