*

Ο Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος γράφει για το Δημοτικό ζήτημα της Πάτρας

Δημοσιεύτηκε: 19/12/2016 - 13:25

άρθρο του Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου

 

Η σημερινή Δημοτική αρχή προέκυψε από την ανοικτή στήριξη σχεδόν όλων των άλλων υποψήφιων δημοτικών συνδυασμών πλήν του συνδυασμού Νέα Πόλη, που συμμετείχε στον β γύρο των δημοτικών εκλογών.

Πώς προέκυψε ένας Δήμαρχος του ΚΚΕ;

Αφενός από την προσωπική του δημοφιλία.

Αφετέρου από την πολυδιάσπαση, την κάθοδο πολλών συνδυασμών και ένεκα της αδυναμίας του βασικού του αντίπαλου συνδυασμού, να συνάψει συμφωνίες με τους άλλους υποψήφιους δημάρχους. Από την αδυναμία μάλιστα της Νέας Πόλης να αποτινάξει την φημολογούμενη επάνω της κομματική σφραγίδα, όπου παρότι ήταν πολυσυλλεκτική παράταξη, επέδειξε ατολμία να τεκμηριώσει την ακηδεμόνευτη  πορεία της. Η έλλειψη προγραμματικής συμφωνίας, που έπρεπε να επιδιωχθεί από τον πρώτο γύρο των εκλογών βαρύνει στις πλάτες όλων, πλήν του συνδυασμού του ΚΚΕ που ούτως ή άλλως δεν θα συμφωνούσε με κανέναν.

Είδαμε μάλιστα την επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζει σε όλη την χώρα για τον β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τους υποψηφίους του ΚΚΕ.

Είδαμε τον κ Δημαρά, τον κ Παναγιωτόπουλο του ΠΑΣΟΚ (νύν ΣΥΡΙΖΑ) και όλους τους άλλους να υπερθεματίζουν της λύσης ΚΚΕ.

Επομένως το ΚΚΕ που δεν έκρυψε ποτέ ότι θεωρεί την αυτοδιοίκηση χώρο ταξικής πάλης και μετωπικής κομματικής δράσης, πήρε την δημοτική αρχή με την σύμπραξη τόσων παραγόντων. Κανείς τους δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

Μετά από δυόμιση χρόνια ζούμε το ίδιο έργο, όπως το έχουμε ζήσει στο παρελθόν.

Ο Δήμος ενεργεί ως προπύργιο της αντιπολίτευσης του ΚΚΕ προς όλους. Τόσο προς την κυβέρνηση όσο και όλη την υπόλοιπη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση.

Κατανοώ τις παρατάξεις που τώρα διαχωρίζουν την θέση τους από την υφιστάμενη δημοτική αρχή. Δεν κατανοώ όμως την ξαφνική τους μεταστροφή εναντίον της δίχως να προηγηθεί το αυτονόητο:

«Η ειλικρινής αυτοκριτική και το αυθόρμητο συγγνώμη».Αυτό περιμένουν όλοι οι πατρινοί που τους ακολούθησαν στην δημοτική τους περιπέτεια. Όσο πιο σεμνά και αληθινά εκφραστεί, τόσο πιο αξιόπιστη θα είναι η μεταστροφή τους.

Για να υπάρξει συνέχεια, για να μετασχηματιστεί σε θετική στάση και σύνθεση η εκφρασμένη ήδη άρνηση, ας ακολουθηθεί η διαλεκτική της δημιουργικής εξόδου από τα τοπικά αδιέξοδα. Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη.