*

Ο Γιώργος Αναστασόπουλος με το "μάτι" του χρονογράφου

Δημοσιεύτηκε: 11/12/2016 - 14:00

Αρκεί μια γύρα στα πρωινάδικα της τηλεόρασης και στα βραδινά δελτία. Και ν’ ακούς τους παρουσιαστές το πρωί και τους συνεντευξιαζόμενους πρωί και βράδυ. «Πήζεις» ανάμεσα σε 5-6 λέξεις ευκολίας και αμηχανίας που προδίδουν λεξιπενία.

Εντάξει, ή οκέι, σίγουρα, βασικά, σημαντική. Αρχίζουν να μιλάνε οι διάφοροι και προτάσσουν μια από αυτές τις λέξεις. Αλλά και από κει και πέρα οι περισσότεροι περιστρέφονται γύρω από συγκεκριμένο, περιορισμένο αριθμό λέξεων. Φτωχές οι προτάσεις τους, άρα φτωχά και τα σκεπτικά τους. Λίγο τους νοιάζει. Ουδόλως προβληματίζονται. Αρκεί που… λάμπουν. Που «κολυμπάνε» στη δημοσιότητα ή εξασφαλίζουν εκείνο το περιβόητο τέταρτο της διασημότητας.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι μόνο η λεξιπενία. Είναι συνάμα και ο «βιασμός» της Ελληνικής γλώσσας. Ακούς τον άλλο να μιλάει για «το.. επαρκή (sic) απόθεμα της Τράπεζας». Έλεος, βρε φίλε. Ο δάσκαλος κι ο καθηγητής δίδαξαν τα τριγενή και δικατάληκτα επίθετα. Φαίνεται, όμως, ότι έλειπες από εκείνο το μάθημα. Όπως και από πολλά ακόμη. Ο, η επαρκής, το επαρκές. Τόσο δύσκολο είναι να «κολλήσεις» το επαρκής στο αρσενικό και το θηλυκό και το επαρκές στο ουδέτερο;

Κι όλο αυτό δεν εντάσσεται στα «ψιλά» γράμματα. Στο «έλεος πια» εντάσσεται…

Αμ, το άλλο; Περιτυλίγουν την λεξιπενία τους με τις… αγγλικούρες τους. Κι έτσι νομίζουν ότι παίρνουν μπόι. Ότι κάτι περισσότερο ξέρουν απ’ όλους τους τηλεκαθηλωμένους. Και οι αλληλοκολακείες πάνε σύννεφο. Κάπου-κάπου αμολάνε και τις «κακίες» τους για να μην πλήττει (τρομάρα τους) ο τηλεθεατής.

Είναι σοβαρό το πρόβλημα της λεξιπενίας. Άρρηκτα συνδεδεμένο με την κρίση. Φαινομενικά είναι μόνο οικονομική η κρίση. Η διαπίστωση έχει γίνει προ πολλού. Η κρίση είναι πολυεπίπεδη. Ξεκινάει από το αλφάβητο, διέρχεται από το λεξικό του Μπαμπινιώτη που δεν το έχουμε πιάσει στα χέρια μας ποτέ, κάνει χίλιες δύο ακόμη μανούβρες και καταλήγει στην… τσέπη.

Ο αναξιοποίητος πλούτος της Ελληνικής γλώσσας μπλοκάρει τον εγκέφαλο, καθηλώνει το πνεύμα και, αφυδατωμένοι από ιδέες, έχουμε παραδοθεί στις ορέξεις της Γερμανοκρατούμενης Ευρώπης του Σόιμπλε. Αν θέλετε το πάω και πιο πίσω. Στο σατανικό «σχέδιο» του Κίσσινγκερ, που αποκάλυψε ότι για να καμφθούν οι ατίθασοι Έλληνες πρέπει ν’ αποκοπούν από την γλώσσα, την παράδοση και την θρησκεία τους…