*

Η ερασιτεχνική Παναχαϊκή, η Συμμαχία, τα ασφαλιστικά μέτρα και ο κοινός νους

Δημοσιεύτηκε: 11/01/2017 - 17:04

του Απόστολου Αναστασόπουλου

Ξεκινάω την παράθεση των σκέψεων μου με μία υπόθεση εργασίας. Ας πούμε ότι Πρόεδρος της ΠΓΕ δεν είναι ο Παναγιώτης Σεμιτέκολος, αλλά ο Νίκος Οικονομόπουλος. Κι ας υποθέσουμε ότι το γνωστό μέλος της ΠΓΕ Νίκος Μακρής καταθέτει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες οι τελευταίες εκλογές για καταστατικές παρατυπίες, αλλά και για οικονομικές ατασθαλίες των προηγουμένων διοικήσεων.

Αν όλα αυτά συνέβαιναν, δύο τινά θα παρατηρούνταν κατά την ταπεινή μου άποψη. Αφ’ ενός δεν θα ξεσπούσε ο ίδιος δημοσιογραφικός θόρυβος. Αφ’ ετέρου, κάθε υγιώς σκεπτόμενο άτομο θα επιθυμούσε να εκδικασθεί  η υπόθεση. Αυτονόητη, φυσικά, υποχρέωση του Νίκου Μακρή θα ήταν να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Αν το κατάφερνε, ποιος – πολύ περισσότερο – θα κατέκρινε την πρωτοβουλία του; Ποιος δεν θα ήθελε τη νομιμότητα και την οικονομική διαφάνεια σε ένα από τα ιστορικότερα αθλητικά σωματεία της Ελλάδας;

Από την άλλη πλευρά, αν αποδεικνύονταν αβάσιμες και ψευδείς οι αιτιάσεις του Νίκου Μακρή, πάλι καλό θα προέκυπτε. Διότι θα παρέδιδε ο δικαστής πάλλευκα τα προηγούμενα Δ.Σ. της ΠΓΕ στην αθλητική κοινωνία, αρκετά μέλη των οποίων μετέχουν και στο τωρινό Διοικητικό Συμβούλιο.

Υφίσταται ο ισχυρισμός-απορία: Γιατί επέλεξε τον παρόντα χρόνο ο Νικ. Μακρής για να κάνει αυτή τη κίνηση; Επ’ αυτού δεν χωράει και πολλή κουβέντα. Διότι, πολύ απλά, αυτός είναι ο Νίκος Μακρής, χωρίς να έχει κάτι «πονηρό» στο μυαλό του. Πάντα πορευόταν «ξεροκέφαλα». Αλλά και πάντα εντός των ορίων της νομιμότητας και της διαφάνειας.

Ο χρόνος που ενήργησε ο Νίκος Μακρής συμπίπτει με την εξελισσόμενη συνεργασία του Δ.Σ. της ΠΓΕ με την «Παναχαϊκή Συμμαχία». Μία συνεργασία καθ’ όλα αγαστή, που είναι καθολικά αποδεκτή και επικροτείται από τις χιλιάδες των φίλων της Παναχαϊκής. Δικαίως συμβαίνει αυτό, διότι η «Παναχαϊκή Συμμαχία» λειτουργεί επιτυχέστατα το ποδοσφαιρικό τμήμα και η ομάδα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το καλοκαίρι θα βρίσκεται πάλι στη Β’ Εθνική με ανοδική τάση για το υψηλότερο επίπεδο των ελληνικών πρωταθλημάτων.

Ωστόσο, μαζί με τα διαδραματιζόμενα στον παρόντα χρόνο, πλανάται στον ορίζοντα της Παναχαϊκής κι ένας φόβος. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα αν γίνουν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα του Νίκου Μακρή; Ο φόβος εδράζεται στο γεγονός ότι ο τελευταίος έχει προτείνει, μεταξύ άλλων για το προσωρινό Δ.Σ. της ΠΓΕ και το Νίκο Οικονομόπουλο, που είχε έρθει σε προστριβή το περασμένο καλοκαίρι με την «Παναχαϊκή Συμμαχία» και γι’ αυτό το λόγο είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από την προεδρία του συλλόγου.

Όσο κι αν κάποιοι φοβούνται, απλά είναι εν προκειμένω τα πράγματα. Δύο είναι οι εκδοχές. Είτε ο Νικ. Οικονομόπουλος δεν θ’ αποδεχθεί τον διορισμό του, είτε, στην αντίθετη περίπτωση είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί και να τηρήσει όλους τους όρους της συμφωνίας ΠΓΕ-«Παναχαϊκής Συμμαχίας» για την τρέχουσα ποδοσφαιρική περίοδο. Είναι δυνατόν να μην το κάνει; Θεωρητικά, ναι. Ε, τότε κακό του κεφαλιού του! Και το ξέρει. Έχει πάρει τα μηνύματα.

Ο ίδιος κλήθηκε από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» να τοποθετηθεί και απάντησε ως εξής: «Ακούω πολλά, αρκετοί προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα εναντίον μου. Όλα θα τοποθετηθούν στη θέση τους σιγά-σιγα και με υπομονή».

Προφανώς, πρόκειται για σιβυλλική απάντηση. Και προσεκτική, γιατί δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά και να έχει αντιπαραθέσεις, άλλωστε τι νόημα έχει η όποια… προτερόχρονη κουβέντα ενόσω εκκρεμεί η απόφαση του δικαστηρίου;

Αφήνοντας στην άκρη, επί του παρόντος, την παράμετρο «Οικονομόπουλος», οφείλουμε να εστιάσουμε στις αιτιάσεις του Νίκου Μακρή. Ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει καταστατικές παρατυπίες. Δεν πρέπει να διερευνηθούν; Υποστηρίζει ότι έχουν παρατηρηθεί οικονομικές «αταξίες». Δεν πρέπει να διερευνηθούν;

Ούτως ή άλλως η «Παναχαϊκή Συμμαχία» δεν έχει εμπλοκή. Συστάθηκε για να προσφέρει και αυτό κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Είναι δυνατόν, όμως, να αιωρούνται υποψίες και να πλανώνται σκιές πάνω από το ιστορικό σωματείο; Και είναι δυνατόν αυτές οι σκιές – πολύ πιθανόν άδικες – να βαραίνουν μέλη του Δ.Σ. της ΠΓΕ, που μετείχαν και στο παρελθόν στο Δ.Σ., όπως κι άλλα μέλη που δεν επανεξελέγησαν ή δεν έθεσαν υποψηφιότητα στις τελευταίες εκλογές; Δεν χρειάζεται πολλή… φιλοσοφία. Με όρο απαράβατο να παραμείνει ανέγγιχτο το ποδοσφαιρικό τμήμα, είναι αναγκαίο να μην «σέρνονται» εικασίες και καχυποψίες για τα πεπραγμένα της Π.Γ.Ε., προηγούμενων χρόνων. Αυτό υπαγορεύει ο κοινός νους…