Έφυγε ο ερευνητής του Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος Δημήτρης Κανελλόπουλος

Δημοσιεύτηκε: 02/01/2018 - 11:00

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, ο ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Κανελλόπουλος (γεννήθηκε 15 Νοεμβρίου 1943).

Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, είχε εισαχθεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, όπου και νοσηλευόταν έως και προχθές βράδυ που απεβίωσε.

Μια εμβληματική μορφή, ενός ασυμβίβαστου ανθρώπου που αφιέρωσε ολόκληρη την ζωή του στην ιστορική έρευνα για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος για πάνω από 50 χρόνια ασχολήθηκε με την «Επιχείρηση Καλάβρυτα» μέσα στα εθνικά και διεθνή αρχεία, και δημιούργησε μια μοναδική συλλογή, ταξινόμηση και ανάλυση των ντοκουμέντων που στοιχειοθετούν το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, τα οποία ένα μεγάλο μέρος δώρησε υπό μορφή συγκροτημένου ιστορικού αρχείου στην πολιτεία (Υπουργείο Πολιτισμού) -το οποίο και απετέλεσε την βάση σχεδιασμού του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος-. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην ίδρυση και οργάνωση του Μουσείου.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, από το Νεκροταφείο Ηλιουπόλεως.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δασοπόνος

τ. Πρόεδρος Ελλήνων Δασοπόνων [1981–2002]

τ. Αντιπρόεδρος Ευρωπαίων Δασοπόνων [1981–1991]

– Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2007) για:

• Την ιστορική έρευνα και αναζήτηση των ντοκουμέντων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος σε Εθνικά – Ιδιωτικά και Διεθνή Αρχεία.

• ΄Ιδρυση και συγκρότηση του Ιστορικού Αρχείου Κανελλόπουλου (ΙΑΚ).

• Δωρεά του Ιστορικού Αρχείου Κανελλόπουλου στο Υπουργείο Πολιτισμού και παραχώρηση στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (2004–2006), αντικειμενικής αξίας 150.000 €.

• Συμβολή στην Οργάνωση Λειτουργίας του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (1984–1998).

– Χρυσό Μετάλλιο Δήμου Καλαβρύτων (1969) για τη συμβολή του στην Εθνική και Διεθνή προσπάθεια ανάδειξης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

– Χρυσό Μετάλλιο Δήμου Αθηνών (1985) για την άρτια οργάνωση της 10ης Συνόδου Ευρωπαίων Δασοπόνων (Αθήνα – Ζάππειο 25.8 – 02.09.1985). Μανιφέστο Ευρωπαίων Δασοπόνων.

– Χρυσό Μετάλλιο Δήμου Θεσσαλονίκης για την συμβολή του στην καθιέρωση Κοινής Ευρωπαϊκής Δασικής Πολιτικής (1987).

– Αριστείο ΄Ενωσης Ευρωπαίων Δασοπόνων (1990) για την συμβολή του στην κοινή Ευρωπαϊκή δράση και καθιέρωση κοινής στρατηγικής αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών στην Μεσόγειο – ΄Ιδρυση Ευρωπαϊκού Δασικού Κέντρου στην Ελλάδα.

– Τιμητική διάκριση από Ενωση Ιταλών Δασολόγων – Δασοπόνων για καθιέρωση Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντολογικής Πολιτικής.

–  Η πλέον πρόσφατη Τιμητική βράβευσή του, έγινε από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση, στην επέτειο των 70 χρόνων από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα,  για την συνολική συμβολή του στην έρευνα και ανάδειξη του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.