ΕΓΓΡΑΦΟ-ΒΟΜΒΑ: Η 2η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων είχε αποφασίσει την κατεδάφιση της οικίας του Κωστή Παλαμά για να γίνει ...πολυκατοικία!

Δημοσιεύτηκε: 17/01/2018 - 07:40
-Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ PATRA NEWS .GR -ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΠΕΝΤΑΩΡΟΦΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ! -ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΑΤΘΙΛΔΗ ΣΕΡΑΟ -ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Έγγραφο-βόμβα που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το Patra News.gr το οποίο αποκαλύπτει ότι το 1999 είχε δρομολογηθεί η κατεδάφιση του μεγαλύτερου μέρους της οικίας του Κωστή Παλαμά που πρόσφατα εγκαινιάστηκε ανακαινισμένη, προκειμένου να αναγερθεί πολυώροφη οικοδομή! Και μάλιστα, με την έγκριση της 2ης Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων και την σχετική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ν.Δ. Ελλάδος!

Μοιάζει απίστευτο, κι όμως: Το διατηρητέο κτίριο της οδού Κορίνθου 241, όπου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια ο εθνικός μας ποιητής και στιχουργός του Ολυμπιακού Ύμνου, δεν θα υπήρχε σήμερα στη μορφή που το ξέρουμε μετά την παρέμβαση του ομογενούς Αθανάσιου Στεφανόπουλου, αλλά θα είχε μετατραπεί σε μία ακόμα πολυκατοικία!

 

ΤΙ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 2ΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό κείνης της απόφασης, η προσθήκη καθ’ ύψος θα είχε περιορισθεί στο πίσω μέρος του κτιρίου, με υποχώρηση πέραν του κορφιά της πρώτης στέγης, ώστε να μην θιγεί καθόλου η πρόσοψη του κτιρίου και προκειμένου η νέα οικοδομή να παραμένει αθέατη από τους διερχόμενους που θα κινούντο επί της οδού Κορίνθου.

Ουσιαστικά θα επρόκειτο για μία ανάλογη διαμόρφωση που έχει γίνει στην πλατεία Γεωργίου με το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, όπου το πολυώροφο οικοδόμημα δεν ξεκινάει από την πρόσοψη της πλατείας, αλλά κάποια μέτρα πιο πίσω.

 

Είναι φανερό, ότι εάν είχε υλοποιηθεί εκείνη η απόφαση της 2ας Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων, σήμερα θα  υπήρχε όρθιο μονάχα ένα μικρό τμήμα της οικίας του εθνικού μας ποιητή, που σύμφωνα με το έγγραφο θα είχε διαμορφωθεί σε μικρό μουσείο Παλαμά και θα περιελάμβανε και το παλαιό τζάκι, το οποίο θα είχε σωθεί. Σε αντίθεση με το υπόλοιπο μισό κτίριο, το οποίο θα είχε γίνει …πολυκατοικία. Μάλιστα στα σχέδια, που  είχε συντάξει γνωστός Πατρινός αρχιτέκτονας, προβλεπόταν 5ώροφο κτίσμα!

Το έγγραφο, όπως μπορείτε να δείτε, υπογράφεται από την τότε προϊσταμένη της 2ης Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων Ευγενία Γατοπούλου και κοινοποιείτο στην τότε Νομαρχία και το Τμήμα Πολεοδομίας αυτής, καθώς και στο ΤΑΣ Ν. Αχαΐας.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.