Το νέο προφίλ του μεταναστευτικού-προσφυγικού ρεύματος που δέχεται η Πάτρα

Δημοσιεύτηκε: 12/01/2019 - 07:30

Μεμονωμένα φτάνουν στην Πάτρα οι πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να ταξιδέψουν στην Ιταλία με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα μέσω του λιμανιού. Προέρχονται από άλλες περιοχές και δεν έχουν σκοπό να παραμείνουν στην Πάτρα, αλλά να πραγματοποιήσουν το ταξίδι-όνειρο προς τη Δύση.

Το νέο προφίλ του μεταναστευτικού-προσφυγικού ρεύματος που δέχεται η Πάτρα παρουσίασε ο υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε από τον βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονα Φωτήλα. Αφορμή για την ερώτηση του βουλευτή ήταν επεισόδιο που είχε σημειωθεί εντός του λιμανιού ανάμεσα σε μετανάστη και οδηγό φορτηγού διεθνών μεταφορών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε ο υπουργός από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 το λιμεναρχείο της Πάτρας έχει κάνει 220 συλλήψεις ατόμων που εντοπίστηκαν μέσα σε φορτηγά με προορισμό την Ιταλία.

Ο Φ. Κουβέλης υποστηρίζει ότι η παρουσία προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι έχει μειωθεί και επικαλείται για αυτό τα στοιχεία του Ιανουαρίου της περσινής χρονιάς, διάστημα κατά το οποίο είχαν συλληφθεί 370 άτομα. Στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός και για περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών να ταξιδέψουν με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Στο χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2018, το λιμεναρχείο της Πάτρας συνέλαβε 112 άτομα ενώ από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου συνέλαβε 203 άτομα αντίστοιχα.

Ο Φ. Κουβέλης αναφέρεται ακόμα στην απάντησή του στην κατασκευή εξωτερικού φράκτη από τον Οργανισμό Λιμένα Πατρών και εκτιμά ότι το έργο θα συμβάλει στην αποτροπή των υπηκόων τρίτων χωρών να μπουν στους χώρους του λιμανιού.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.