Ο Κ.Μητσοτάκης στην Πάτρα:«Αφήνω τον λαΪκισμό για τους άλλους»

Δημοσιεύτηκε: 21/10/2017 - 15:02

Στο άνοιγμα που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία με στόχο να καταρτησει το πρόγραμμα της αναφέρθηκε στην έναρξη της ομιλίας του στο 2ο Προσυνέδριο του κόμματος της Πάτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία κάνει κάτι διαφορετικό και καινοτόμο, «Ανοίγουμε τις πόρτες σε ιδέες και ανθρώπους που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία» και πρόσθεσε πως το ίδιο θα κάνει η ΝΔ και στα υπόλοιπα προσυνέδρια αλλά και το κεντρικό συνέδριο του κόμματος.

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Επιλέγουμε το δρόμο του ρεαλισμού απέναντι στο λαϊκισμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις. Βάζουμε τελεία σε αυτές τις πρακτικές και κοιτάμε με αισιοδόξία στο μέλλον», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Μιλάμε για ευκαιρίες και αξιοκρατία. Οι νέοι να πετύχουν το καλύτερο δυνατό στη ζωή τους», πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου της ΝΔ

Με την έναρξη των εργασιών του Προσυνεδρίου μας «Για τους Νέους» στη Πάτρα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου για θέματα που απασχολούν τους νέους ανθρώπους. 18.036 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Νέας Δημοκρατίας για μία ανοιχτή διαδικασία διαλόγου και εξέφρασαν τη γνώμη τους σε πραγματικά διλήμματα πολιτικής.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Παιδείας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. «Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση στο πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως αυτό «είναι προσωπική πολιτική δέσμευση».

«Το πρόγραμμα για την Παιδεία θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.(...) Αλλά θα ξεκινήσουμε ανάποδα. Όχι από τα πανεπιστήμια αλλά από την προσχολική αγωγή», πρόσθεσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού». 

«Στην αξιολόγηση δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Θα υπάρχει παντού και για όλους. Δεν θα είναι τιμωριτική», συμπλήρωσε. 

Με βάση τις απαντήσεις τους:

- Θεωρούν την αναξιοκρατία και την ανεργία ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που βιώνουν οι νέοι λόγω του πολιτικού συστήματος.

«Στην αξιολόγηση δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Θα υπάρχει παντού και για όλους. Δεν θα είναι τιμωριτική», συμπλήρωσε. 

- Εστιάζουν στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω επενδύσεων και στην εκπαίδευση ως τις πολιτικές εκείνες που θα πρέπει να δώσει βαρύτητα μια Κυβέρνηση  και όχι σε διορισμούς στο δημόσιο.

- Αναδεικνύουν την ανάγκη της αξιολόγησης για την βελτίωση του δημόσιου σχολείου.

- Αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να συνδεθεί επιτέλους η επαγγελματική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας.

- Επισημαίνουν ως κύρια προβλήματα των Πανεπιστημίων  την ανομία και τον χαμηλό βαθμό σύνδεσής τους με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις.

- Προτάσσουν την ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

- Απαιτούν να καταπολεμηθεί άμεσα η εγκληματικότητα στους χώρους των  Πανεπιστημίων.

- Προσβλέπουν στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και στη μείωση της φορολογίας για να αναστραφεί η τάση φυγής των νέων στο εξωτερικό.

Για άλλη μια φορά η ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή σε μία καινοτόμα διαδικασία, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δημοσκόπηση, αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινωνίας και ειδικότερα των νέων για τη διαμόρφωση των προγραμματικών θέσεων της Νέας Δημοκρατίας.
 

Οι εργασίες του προσυνεδρίου ξεκίνησαν με ομιλία του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ΝΔ θέλει να μιλήσει για σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και θέλει κάθε συμπολίτης μας και περισσότερο οι νέοι, να δουν τον εαυτό τους μέσα στις θέσεις και στο πρόγραμμα μας».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη συνέχεια ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «τα πράγματα χειροτέρεψαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αφού μιλάμε πια για την γενιά των 360 ευρώ», προσθέτοντας ότι «η κατάσταση στην εκπαίδευση πάει από το κακό στο χειρότερο».

Επίσης, ανέφερε ότι «το όραμα της κυβέρνησης είναι η δεκαετία του ΄80» και όπως είπε, «η κυβέρνηση έχει ρετρό αντίληψη, αφού εμπνέεται από τις ρυθμίσεις που έγιναν το 1982 και το 1983».

Όσον αφορά στο θέμα της μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό, είπε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν τετραπλασιαστεί οι ρυθμοί φυγής των νέων στο εξωτερικό», σημειώνοντας ότι «μόνο με τις επενδύσεις μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να επανέλθει η προοπτική».