Πάτρα: Διαμαρτυρία για το μεταναστευτικό στο νέο λιμάνι - Αντισυγκέντρωση στην Αβέξ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: 29/03/2018 - 15:40

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, για τη συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, των Συλλόγων των Νοτίων Συνοικιών της Πάτρας με τη συμμετοχή Ενστόλων (Αστυνομικών και Λιμενικών) για το μεταναστευτικό αλλά και της αντισυγκέντρωσης που έχουν ανακοινώσει αντιεξουσιαστές που δηλώνουν αλληλέγγυοι στους αλλοδαπούς που διαμένουν στους άτυπους καταυλισμούς στις εγκαταστάσεις πρώην εργοστασίων κατά μήκος της Ακτής Δυμαίων.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων.

Το ραντεβού κατοίκων, της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας και της Ένωσης Λιμενικών Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας δόθηκε 3 το μεσημέρι,  έναντι της εισόδου του νότιου λιμανίου στο ύψος της πρώην Πειραϊκής Πατραϊκής. Αίτημα της κινητοποιήσης προειδοποιητικού χαρακτήρα είναι άμεση μεταφορά των αλλοδαπών και εκκένωση του παλιών εργοστασίων.

Μία ώρα νωρίτερα, είχε προγραμματιστεί η αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών στο πρώην εργοστάσιο της ΑΒΕΞ. 

 

Στο πλευρό των αλλοδαπών οι αλληλέγγυοι

Συγκέντρωση εντός των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου ΑΒΕΞ στην Ακτή Δυμαίων, οργανώνουν τα Μέλη της Κίνησης  Υπεράσπισης Μεταναστών, την ώρα της κινητοποιήσης των Συλλόγων των Νοτίων Συνοικιών έξω από το λιμάνι με αίτημα την μεταφορά των αλλοδαπών από τους άτυπους καταυλισμούς φιλοξενίας, που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της παραλιακής οδού. 

 

Αποστάσεις μεταξύ Συλλόγων για την κινητοποίηση 

Απόσταση από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας προειδοποιητικού χαρακτήρα για το μεταναστευτικό, έναντι της εισόδου του νέου λιμανιού, στο ύψος, του πρώην εργοστασίου της Πειραϊκής Πατραϊκής, κράτησε λίγες ώρες πριν την κινητοποίηση ο Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Λεύκας Πατρών (ΠΑΤΡΑ ΧΙV).

Σε ανακοίνωση τους μεταξύ άλλων αναφέρουν "Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε αποδέκτες σε ένα θέμα που δεν έχουμε καμία συμμετοχή. Δηλώνουμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν συνάδουν με το ιδρυτικό καταστατικό του Συλλόγου μας αλλά κυρίως με το πνεύμα του ανθρωπισμού και της ανθρώπινης αλληλεγγύης", επισημαίνοντας παράλληλα πως οι θέσεις τους κατατεθούν επισήμως μετά την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών της 15ης Απριλίου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

"Επειδή το τελευταίο διάστημα γινόμαστε αποδέκτες σε ένα θέμα που δεν έχουμε καμία συμμετοχή, αυτό που αφορά την διαμαρτυρία Συλλόγων του Νότιου Διαμερίσματος Πατρών, την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 στο χώρο του Νέου Λιμένα, " για την απομάκρυνση των παρανόμως ευρισκομένων μεταναστών από την Πάτρα και γενικότερα από την Αχαία '' όπως αναφέρεται σε έντυπο,

Δηλώνουμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν συνάδουν με το ιδρυτικό καταστατικό του Συλλόγου μας αλλά κυρίως με το πνεύμα του ανθρωπισμού και της ανθρώπινης αλληλεγγύης. 

Επειδή ο Σύλλογος μας βρίσκεται στην διαδικασία έκτακτων αρχαιρεσιών, μετά την 15η  Απριλίου 2018 που θα προκύψει νέο Δ.Σ., θα εκφράσουμε αναλυτικότερα τις θέσεις μας και βέβαια τις προτάσεις μας.

Το Δ.Σ. και Μέλη του Συλλόγου Εργατικών Κατοικιών Λεύκας Πατρών (ΠΑΤΡΑ ΧΙV)".

Υπενθυμίζεται πως στην κινητοποιήση συμμετέχουν 11 Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι των Νότιων Συνοικιών.

Την ίδια ώρα  δρομολογούνται οι διαδικασίες μεταφοράς των αλλοδαπών από τους συγκεκριμένους χώρους.

 

Αστυνομικοί και Λιμενικοί μαζί με τους κατοίκους στην κινητοποίηση της Πέμπτης - "Όχι στη νέα Ειδομένη"

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

Μετά από κάλεσμα των συλλόγων και φορέων κατοίκων της περιοχής του Νότιου Διαμερίσματος της Πάτρας, αποφασίστηκε ομόφωνα από τα Διοικητικά Συμβούλια των Ένωσης μας η συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Πάτρας, το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Μαρτίου 2018 και ώρα 15:00 έναντι της εισόδου του λιμανιού (είσοδος πρώην εργοστασίου Πειραϊκής Πατραϊκής). Καλούμε όλα τα μέλη – συναδέλφους των Ενώσεων μας Αστυνομικούς και Λιμενικούς να συμμετέχουν δυναμικά.

                Δυστυχώς παρά τις συνεχείς παραινέσεις και τις εκκλήσεις μας το τελευταίο 6μηνο προς πάσα κατεύθυνση αλλά και την ανάδειξη του θέματος μέσω των ΜΜΕ, ακόμα και σήμερα εκατοντάδες αλλοδαποί συνωστίζονται στην λιμενική ζώνη της Πάτρας με ραγδαία αυξανόμενους ρυθμούς, έχοντας ιδρύσει κυρίως δυο άτυπους καταυλισμούς επιπέδου σκουπιδότοπου στα παλιά εργοστάσια ΑΒΕΞ και Λαδόπουλου.

Με περιστατικά όπως επιθέσεις κατά Λιμενικών και Αστυνομικών, καταστροφές σε υλικά αγαθά μετά από πετροπόλεμους, συμπλοκές, συλλήψεις, παγίδες με πετονιές κατά δικυκλιστών, περιστατικά βίας, τραυματισμών και απόπειρας ανθρωποκτονίας μεταξύ των αλλοδαπών, καταστροφές σε φορτηγά οχήματα και φορτία αλλά και τον θάνατο νεαρού αλλοδαπού από τροχαίο ατύχημα ενώ διέσχιζε την παραλιακή οδό με σκοπό να εισέλθει στο λιμάνι, η κατάσταση εκτραχύνεται καθημερινά.

Το ενδιαφέρον της πολιτείας συνεχίζει να είναι ανύπαρκτο, οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών παραμένουν άθλιες και τείνουν να ομοιάζουν με αυτές άλλων περιοχών που πρόσφατα όλοι θαυμάσαμε. Παράλληλα καθημερινά το σύνολο των Αστυνομικών και Λιμενικών δυνάμεων της περιοχή αναλώνεται σε μια διαδικασία απομάκρυνσης των αλλοδαπών από τις περιφράξεις του Λιμανιού, ένα ατέρμονο ¨πέρα-δώθε¨ εκατοντάδων ατόμων που προσπαθούν κατά ομάδες και από διάφορα σημεία να παραβιάσουν τις περιφράξεις. Η όλη κατάσταση που επικρατεί έχει οδηγήσει κατοίκους, επαγγελματίες οδηγούς, μεταφορικές εταιρίες, τουρίστες, Λιμενικούς και Αστυνομικούς στα όρια των αντοχών τους. 

            Μετά τα ανωτέρω και αφού το πρόβλημα είναι κυρίως ανθρωπιστικό αλλά  προκαλεί επιπλέον πολλά προβλήματα στην εύρυθμη ζωή της πόλης της Πάτρας αλλά και του λιμανιού, του εμπορίου και του τουρισμού προτείνουμε και καλούμε εκ νέου όπως άμεσα:

Οι ηγεσίες των Σωμάτων να προβούν στην σύσταση ειδικών υπηρεσιών στην Πάτρα, όπως έχουμε εδώ και καιρό προτείνει, με σκοπό την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης στην περιοχή μας, στελεχωμένη βέβαια με Αστυνομικούς και Λιμενικούς που θα ενισχύσουν την περιοχή, έως την αποκατάσταση του προβλήματος.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την προσωρινή στέγαση σε ειδικά διαμορφωμένες δομές, την σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των αλλοδαπών, την απογραφή και  το διαχωρισμό τους ανά κατηγορία με άμεση απομάκρυνση των παράτυπων μεταναστών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος από την κεντρική εξουσία μετά από σύγκληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της περιοχής μας να θέσουν και πάλι το ζήτημα στην Βουλή των Ελλήνων.
Η Εισαγγελική Αρχή να διεξάγει, εφόσον κρίνει, έρευνα σχετικά με την πιθανή ύπαρξη κυκλωμάτων διευκόλυνσης της παράτυπης μετανάστευσης και εκμετάλλευσης των αλλοδαπών, όπως μεταξύ άλλων έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα.
Ο Οργανισμός Λιμένα Πατρών Α.Ε. να προβεί άμεσα στην κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών αποτροπής της παράτυπης μετανάστευσης και ειδικότερα την ανακατασκευή της περίφραξης του Λιμένα.

ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΡΑ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ,

ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ, ΟΔΗΓΟΥΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.