Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για το θαλάσσιο μέτωπο Πάτρας - Η Κτηματική κάνει…έξωση στο Δήμο από την παραλιακή ζώνη και ακυρώνει την προσωρινή σύμβαση παραχώρησης!

Δημοσιεύτηκε: 19/04/2018 - 20:48

"Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι", λέει η παροιμία, που ταιριάζει γάντι με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο θαλάσσιο μέτωπο.
Ενώ τρεις φορές από την Πάτρα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει την οριστική παραχώρηση της παραλιακής ζώνης στο Δήμο, οι δύο πλευρές (κυβέρνηση και Δήμος) συμφώνησαν σε ένα σχέδιο παραχώρησης και όλοι πίστεψαν πως αυτή η περιπέτεια ήταν θέμα χρόνου να λάβει τέλος, η νέα εξέλιξη είναι καταστροφική για την πόλη !
Στις 10 Απριλίου η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών (υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών) έστειλε υπηρεσιακό έγγραφο στο Δήμαρχο, στον οποίο γνωστοποιεί ότι η σύμβαση προσωρινής παραχώρησης που κατείχε ο Δήμος από τις 24/1/2012 είναι άκυρη (!) και, ως εκ τούτου, ουδεμία δραστηριότητα δικαιούται να αναπτύξει σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη (από το Νότιο Πάρκο έως την Πλαζ) ο Δήμος!
Δηλαδή, ενώ η πόλη ανέμενε από την κυβέρνηση να μετατρέψει την προσωρινή σύμβαση σε οριστική, όπως είχε υποσχεθεί, άλλωστε, τώρα λένε στο Δήμο πως όχι μόνο δεν σας την κάνουμε οριστική τη σύμβαση, αλλά σας την ακυρώνουμε κιόλας και, άρα, μην ξαναπατήσετε πόδι εκεί!!
Την ίδια στιγμή, με άλλο έγγραφο, που εστάλη στο δήμο από την Κτηματική, ζητείται να γίνει ανάκληση των αδειών στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς, μετά τον αποχαρακτηρισμό της λιμενικής ζώνης, αυτά θεωρούνται αυθαίρετα και με απόφαση του ΣτΕ υπό κατεδάφιση.
Το οξύμωρο είναι ότι, ενώ καλούν το Δήμο να προβεί σε ανάκληση των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων και επίσης να προβεί στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων, με τα έγγραφα που αυτός λαμβάνει από τις υφιστάμενες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών (είναι ο ιδιοκτήτης ολόκληρης της παραλιακής έκτασης) τον καλούν να απέχει από κάθε δραστηριότητα στην παραλιακή, καθώς θεωρούν πως δεν έχει ουδεμία αρμοδιότητα!
Μπροστά σε αυτό το αλαλούμ, ο δήμαρχος, Κ. Πελετίδης, με επιστολή του στον Πρωθυπουργό, την οποία κοινοποίησε και στους αρμόδιους υπουργούς Τσακαλώτο και Παπανάτσιου, του διαμήνυσε πως άλλα είχε υποσχεθεί στην πόλη και άλλα πράττουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες.

"Αγκάθι" μεταξύ Δήμου και κυβέρνησης τα αυθαίρετα καταστήματα
Πέρα από τις άλλες διαφορές, που έχουν προκύψει, η υπόθεση με τα αυθαίρετα καταστήματα αποτελεί το "αγκάθι" μεταξύ Δήμου και κυβέρνησης.
Ο Δήμος εισπράττει ενοίκια από τα καταστήματα αυτά από τότε που υπέγραψε την προσωρινή σύμβαση παραχώρησης (νωρίτερα τα ενοίκια εισέπραττε ο ΟΛΠΑ), κάνοντας χρήση του δικαιώματος που απορρέει από τη σύμβαση. Δεν έχει, όμως, ακόμα τίτλους ιδιοκτησίας. Αυτοί θα αποκτηθούν μόνο όταν παραχωρηθεί οριστικά στο Δήμο ολόκληρη η έκταση. Άρα, η έκταση της παραλιακής έχει ιδιοκτήτη κι αυτός είναι το Υπουργείο Οικονομικών.
Επομένως, την ευθύνη για την απόφαση του ΣτΕ να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα φέρει το Υπουργείο Οικονομικών.
Η άποψη του Δήμου για τα αυθαίρετα καταστήματα είναι: Εάν είναι αυθαίρετα, ο ιδιοκτήτης (Υπ. Οικονομικών) και ο διαχειριστής της περιουσίας του (ΟΛΠΑ) οφείλουν να προβούν σε εργασίες κατεδάφισης. Αν επιθυμούν να τα σώσουν, ας προβούν σε νομοθετική ρύθμιση, καταθέτοντας στη Βουλή τροποποίηση. Ο Δήμος αυτό που λέει είναι να του παραχωρηθεί καθαρό το θαλάσσιο μέτωπο.
Εν ολίγοις, ο Δήμος αποποιείται κάθε ευθύνη για τα αυθαίρετα, αφενός γιατί δεν αποτελούν δημοτική περιουσία, αφετέρου δεν νοείται να διαθέσει χρήματα (εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ) για έξοδα κατεδάφισης, καθώς και σε αποζημιώσεις προς καταστηματάρχες. Άλλωστε, τα απαιτούμενα  χρήματα δεν τα έχει ο Δήμος και τούτο είναι γνωστό σε όλους. Ακόμα, όμως, κι αν διέθετε τόσα χρήματα, θα ήταν αδιανόητο να τα χρησιμοποιήσει γι' αυτό το σκοπό, για ζήτημα που δεν έχει ουδεμία αρμοδιότητα.
Σε ό,τι αφορά τώρα το τελεσίγραφο που εστάλη στο Δήμο και τον καλεί να βγεί εκτός θαλασσίου μετώπου, οι πληροφορίες λένε ότι ο Δήμος δεν πρόκειται να υπακούσει και, φυσικά, να πειθαρχήσει σε αυτή την απόφαση. Αντίθετα, σχεδιάζει να προβεί σε εργασίες ανάπλασης  στο τμήμα από Γούναρη έως Αγ. Νικολάου, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι οι όποιες παρεμβάσεις του αντιβαίνουν τη νομιμότητα. Το ίδιο, όμως, έπραξε και για τη δημιουργία του Νοτίου Πάρκου και την ίδια τακτική θα τηρήσει και στο εξής. Κατά συνέπεια, όλα δείχνουν πως θα έχουμε νέο γύρο αντιπαράθεσης για το πολύπαθο θαλάσσιο μέτωπο.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.