*

11 τρικ για να μοιάζει το ταβάνι στο σπίτι δύο φορές ψηλότερο!

Δημοσιεύτηκε: 11/01/2017 - 15:00

Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται και έπειτα κατασκευάζεται ένα σπίτι από τον αρχιτέκτονα είναι αυτός που καθορίζει και τα μεγέθη στους χώρους.

Αλλοτε τα σπίτια απλώνονται σε έκταση και έχουν μεγάλα δωμάτια και άλλοτε είναι μικρότερα και πιο στενάχωρα, με τα ταβάνια να προσαρμόζονται στις δυνατότητες του συνολικού χώρου.

Τα αστικά διαμερίσματα είναι συνήθως τα πιο προβληματικά ως προς τη λειτουργικότητα τους και την άνεση, καθώς εκεί θα συναντήσετε σπίτια χαμηλοτάβανα. Μέσα σε αυτά η ατμόσφαιρα μπορεί να μοιάζει κάπως αποπνικτική και λιγότερο εντυπωσιακή.

Τη λύση σε αυτό το θέμα δίνουν οι διακοσμητές εσωτερικών χώρων, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν τα μεγέθη στους χώρους, ακόμα κι αν πρόκειται για το ταβάνι, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι αυτό είναι έως και δύο φορές ψηλότερο από την πραγματικότητα.

Αλλάξτε την αισθητική με έντεκα «έξυπνα» τρικ:

Κρεμάστε τις κουρτίνες όσο το δυνατόν πιο ψηλά

Μέχρι τώρα συνηθίζατε να κρεμάτε τις κουρτίνες στο σημείο ακριβώς που συναντούν το παράθυρο κάθε χώρου. Ξεχάστε το μια για πάντα και συνεχίστε ακόμα πιο ψηλά, προς το ταβάνι. Το τρικ αυτό οδηγεί το μάτι αμέσως προς το υψηλότερο σημείο του τοίχου και το ταβάνι θα φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερο ύψος.

Διαλέξτε έπιπλα με low profile

Θα αναρωτιέστε πως ένα έπιπλο μπορεί να έχει low profile, αυτό όμως που εννοούν οι διακοσμητές στην πραγματικότητα είναι τα έπιπλα που είναι χαμηλά και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το πάτωμα. Από την άλλη βέβαια τα κοντά τραπεζάκια ή οι καναπέδες μεγαλώνουν την απόσταση ανάμεσα σε αυτά και το ταβάνι.

Ντύστε τους τοίχους με ρίγες

Αυτό το τρικ είναι μάλλον εμπνευσμένο από τους στιλίστες των ρούχων, αλλά αυτή τη φορά οι στιλίστες των σπιτιών προτείνουν κάθετες ρίγες είτε με χρώμα είτε με ταπετσαρία για τους τοίχους σας. Το μυστικό είναι να κινείται το μάτι προς τα επάνω.

Κρεμάστε τους καθρέφτες σε ψηλότερο σημείο

Οι επιφάνειες αυτές λόγω της αντανάκλασης έχουν την ιδιότητα να δίνουν βάθος αλλά και ύψος σε ένα χώρο κάνοντας τον να δείχνει πολύ μεγαλύτερος. Ιδιαίτερα δε αν κρεμάσετε τους καθρέφτες σε υψηλότερο σημείο ενός τοίχου, το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. 

Επιλέξτε σποτ οροφής αντί για κλασικό φωτιστικό

Αν και τα περίτεχνα φωτιστικά ή ένας επιβλητικός πολυέλαιος δίνουν στο χώρο την αίσθηση της πολυτέλειας, τα σποτ οροφής δημιουργούν το εφέ ενός ψηλότερου ταβανιού. 

Δημιουργήστε αντιθέσεις με τα έπιπλα όπως οι βιβλιοθήκες

Οι διαφορετικές διαστάσεις είναι ένα κόλπο για να δώσετε ύψος στο χώρο. Αφού όπως αναφέρθηκε πιο πάνω οι καναπέδες και τα τραπεζάκια πρέπει να διατηρούν ένα χαμηλό προφίλ, μπορείτε να τοποθετήσετε στο χώρο σας στενόμακρες βιβλιοθήκες που σχεδόν αγγίζουν το ταβάνι.

Επενδύστε σε custom λεπτομέρειες του σπιτιού

Τα σχέδια, για παράδειγμα με γυψοσανίδα, στις οροφές είναι ένα από τα τρικ στη διακόσμηση που μετακινούν το ενδιαφέρον προς τα επάνω. Μην διστάσετε να επενδύσετε χρήματα σε ότι τα αφορά στην περίπτωση που το σπίτι σας υστερεί ως προς αυτό.

Δώστε έμφαση στα φωτεινά χρώματα

Για να αποκτήσει ένα ταβάνι περισσότερο ύψος, θα πρέπει ο χώρος να μην είναι υπερβολικά διακοσμημένος αλλά και φορτωμένος με χρώματα. Για το λόγο αυτό οι διακοσμητές προτείνουν τις ανοιχτές και ουδέτερες αποχρώσεις, όπως το λευκό ή το μπεζ, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να «ντύνουν» όλο το χώρο. Μπορείτε να «σπάσετε» τη μονοτονία με ένα touch άλλου χρώματος στα μαξιλάρια ή σε ένα φωτιστικό ή άλλο διακοσμητικό στοιχείο.

Αναβαθμίστε το τζάκι σας

Αν φτιάχνετε τώρα το σπίτι σας και θέλετε να υπάρχει και ένα τζάκι που θα σας ζεσταίνει το χειμώνα, εκμεταλλευτείτε το και για την όψη του χώρου συνολικά. Η κατασκευή του θα πρέπει να φτάνει ψηλά μέχρι το ταβάνι.

Κάντε μια μεγάλη αλλαγή στην οροφή

Πρακτικά αυτό σημαίνει είτε να τη βάψετε μια μια ενδιαφέρουσα απόχρωση είτε να την «ντύσετε» με μια ταπετσαρία που θα στρέψει τα βλέμματα όλων προς τα επάνω και κανείς δεν θα μπορεί να ξεκολλήσει. 

Συμμαζέψτε το χώρο

Ενας καθαρός, οργανωμένος χώρος μοιάζει πάντοτε πιο ευάερος, μεγάλος και άνετος. Χρησιμοποιείστε ψηλά ντουλάπια κουζίνας για να βοηθήσετε να πάρει ύψος το ταβάνι σας.