Το Αίγιο γιορτάζει την πολιούχο του - Ποιοι θα τιμήσουν με την παρουσία τους την Παναγία Τρυπητή

Δημοσιεύτηκε: 21/04/2017 - 13:11

Το Αίγιο είναι έτοιμο να γιορτάσει την πολιούχο του Παναγία Τρυπητή, όπως κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διαικαινησίμου, τιμώντας την Μητέρα του Κόσμου, την Παντάνασσα Θεοτόκο που με τις συνεχείς πρεσβείες Της απαλύνει κάθε πόνο, κάθε αρρώστια, κάθε κακό. Φτάνει να Της το ζητήσουμε με πίστη και συντριβή.

Ήδη πλήθος προσκυνητών από όλη τη χώρα συρρέουν κατά εκατοντάδες για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν, ενώ δεν λείπουν οι συγκινητικές ιστορίες που μοιράζονται πολλοί πιστοί, που σε κάποιες περιπτώσεις ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια του προσκυνήματος ξυπόλητοι ή με τα γόνατα, εκπληρώνοντας κάποιο τάμα.

Φέτος, την Παναγία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και πλήθος αξιωματικών των Τριών Όπλων του Στρατού, της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ. και εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών φορέων.

Η Πολυαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία,  θα ψαλεί το πρωί της Παρασκευής στο Ιερό Προσκύνημα, ενώ στις 10.45 π.μ. θα ξεκινήσει η λιτάνευση της Ιεράς Θαυματουργού Εικόνας που θα ακολουθήσει την καθιερωμένη διαδρομή (Ζωοδόχου Πηγής-Τεμπελόραχη-Κλ.Οικονόμου-Ερμού-Ασημάκη Φωτήλα-Πλατεία Αγίας Λαύρας).

Μετά τη δέηση και τις προβλεπόμενες ομιλίες-τοποθετήσεις, η Εικόνα θα μεταφερθεί με στρατιωτικό όχημα πίσω στο Ιερό Προσκύνημα, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση για τους επίσημους προσκεκλημένους στο Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό, αυστηρά και μόνο για όσους έχουν την απαιτούμενη πρόσκληση μιας και ακολουθούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας από τη συνοδεία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ

Στο λιμάνι του Αιγίου και λίγο πιο πέρα από το εργοστάσιο της ξακουστής Χαρτοποιίας και σε μια περιοχή όπου άλλοτε ήταν η έδρα της ακμάζουσας σταφιδοβιομηχανίας της Βοστίτσας, σκαρφαλωμένη σ’ ένα βράχο, βρίσκεται η Εκκλησία της Παναγίας Τρυπητής, που εορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής. Η Παναγία Τρυπητή είναι ένας περικαλλής, μεγαλοπρεπής και επιβλητικός Ναός, που φαντάζει από μακριά σαν μια μεγάλη ζωγραφιά κολλημένη στο βράχο. Είναι κτισμένος σε απόκρυμνο βράχο ύψους 30μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα σε Σπήλαιο (τρύπα) εξ ου και το όνομα "Τρυπητή" ή "Τρουπητή".

Όποιος επισκέπτεται για πρώτη φορά το προσκύνημα εντυπωσιάζεται από την ομορφιά του τοπίου: κυπαρίσσια και πεύκα δίνουν μία ξεχωριστή και υποβλητική μεγαλοπρέπεια. Μία μαρμάρινη σκάλα με 150 σκαλοπάτια ενώνει το Ιερό Προσκύνημα με το δημόσιο δρόμο. Υπάρχει όμως και μία δεύτερη οδός από τον Κυπαρισσώνα, η οποία με τη σειρά της δίνει δύο εισόδους στο ύψος της τοποθεσίας που ονομάζεται "του Μοίραλη το πήδημα": Η μία είσοδος είναι από την οδό Ζωοδόχου Πηγής, ακριβώς απέναντι από το φάρο του λιμανιού, ενώ η άλλη συνδέει το Προσκύνημα με την πάνω πόλη και τη συνοικία Γαλαξιδιώτικα (ή συνοικία του Αγίου Ανδρέα) λίγο κάτω από την πλατεία των Υψηλών Αλωνών.

Αρχιτεκτονικά ο ναός χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα μέρος είναι λαξευμένο στο βράχο και το άλλο είναι προσθήκη στο πρώτο. Η εξωτερική μορφή του προσκυνήματος ομοιάζει εκείνου της Παναγίας της Τήνου. Μόλις ο επισκέπτης, πλησιάσει τα κράσπεδα του Ναού, παρατηρεί εντός του βράχου ένα μικρό σπήλαιο μήκους 3 μέτρων, πλάτους 2 μέτρων και ύψους πάλι 2 μέτρων. Το άνοιγμα είναι κτισμένο με πέτρες και έχει μία μικρή πόρτα και παράθυρο. Κατά την παράδοση εκεί ήταν το ασκητήριο του Καπετάνιου - Ναυαγού που βρήκε την εικόνα.

Αν όμως ο θαυμασμός του προσκυνητή είναι μεγάλος από την ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου, πολύ περισσότερο εντυπωσιάζεται και μένει έκθαμβος, όταν εισέρχεται στον Ιερό Ναό. Στη μαρμαρένια μετώπη του Ναού είναι χαραγμένο το παράγγελμα : "ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ", για να υπενθυμίζει στους προσκυνητές την ιερότητα του χώρου.

Στον πρόναο υπάρχει το Αγίασμα, μια καλλιτεχνική μαρμάρινη κρήνη με σταυροειδές σχήμα. Από το στόμα τριών λαξευμένων Αγγέλων τρέχει συνέχεια το αγίασμα που χύνεται σε μαρμάρινη λεκάνη. Στην Κρήνη είναι χαραγμένη η γνωστή καρκινική επιγραφή (διαβάζεται και αντίστροφα) "ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΝΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑ ΝΟΨΙΝ" δηλαδή καθάρισε πρώτα τα ανομήματά σου ειλικρινά με μετάνοια, και όχι επιφανειακά. Στην συνέχεια ο προσκυνητής ανερχεται στον κυρίως Ναό. Δεξιά στο σπήλαιο υπάρχει η εικόνα της Παναγίας, με το αριστερό της χέρι κρατεί το παιδίον Ιησού, το οποίο με το δεξί ευλογεί και στο αριστερό κρατά ειλιτάριο.

Σύμφωνα με την  παράδοση, στα μέσα του ΙΣΤ’ αιώνα δηλαδή περί το 1550, κάποιος ναυαγός του Κορινθιακού Κόλπου, διακρίνει μέσα στη νύκτα ένα φως παρηγοριάς, σημάδι πως βρίσκεται κοντά σε στεριά. Γεμίζει θάρρος και ελπίδα. Επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις για να φθάσει εκεί που λαμπυρίζει το φως. Το πλησιάζει και διαπιστώνει με πολλή έκπληξη, πως βρίσκεται μπροστά σε μία εικόνα της Παναγίας, όπου φεγγοβολάει oλόκληρη και φωτίζει ολόγυρα. Είναι η Χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας κρυμμένη μέσα στο βραχώδες τούτο σπήλαιο, άγνωστο από πότε. Έτσι ανακαλύφθηκε η εικόνα της "Παναγίας της Τρυπητής". Την άλλη μέρα ειδοποίησε τις Αρχές της πόλης του Αιγίου. Κλήρος , λαός, άρχοντες ήλθαν, προσκύνησαν κάνοντας και Δοξολόγια. Ο Ευρετής της εικόνας έγινε ο πρώτος ασκητής και υπηρέτης της Παναγίας.

Αρχικά ο ναός αποφασίστηκε να οικοδομηθεί ανατολικότερα του μέρους που βρέθηκε η Ιερή Εικόνα, επειδή το μέρος ήταν βράχος. Το βράδυ της πρώτης ημέρας που άρχισαν οι εργασίες οικοδομής, στο βράχο που είχε βρεθεί η Εικόνα - σύμφωνα με την παράδοση πάντα -  έγινε μία έκρηξη και ο χώρος έγινε κατάλληλος για ένα μικρό ναό. Έτσι οι κάτοικοι θεώρησαν ότι η Παναγία "έφτιαξε το σπίτι της" και ο Ναός κτίστηκε μεγαλόπρεπα στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Το κυρίως Σπήλαιο μπροστά στο οποίο ανηγέρθηκε ο Ναός έχει μήκος 11μ., πλάτος 7 μ. και ύψος 4 μ. Για να γίνει η Αγία Τράπεζα στη θέση που βρέθηκε η Ιερή Εικόνα , το Ιερό Βήμα είναι στραμμένο νοτιοανατολικά και όχι ανατολικά που επιβάλλει η Ορθόξη Παράδοση. Με την πάροδο του χρόνου το πρώτο ασκηταριό εξελίχθηκε σε λαμπρή Μονή. Ο Γάλλος περιηγητης Πουκεβίλ που επισκέφθηκε το Αίγιο το 1815 στο βιβλίο του «Ταξίδι στην Ελλάδα» (Voyage dans la Grece, τόμος Δ΄, 1820-27) γράφει για την Τρυπητή Αιγίου: «Στο βράχο οι μοναχοί έχουν κτίσει ένα μοναστήρι, που φαίνεται σαν φωλιά χελιδονιών. Ο Ναός πήρε τη σημερινή του μορφή τον 19ο αιώνα. Η μνημειακή, αναγεννησιακού τύπου, εξωτερική μαρμάρινη σκάλα, η οποία ενώνει τον παραλιακό δρόμο με τον Ναό, κατασκευάστηκε το έτος 1870 με σχέδιο του μηχανικού Άγγελου Κορυζή.

Η θαυματουργή εικόνα έγινε η αιτία επισκέψεως χιλιάδων προσκυνητών κάθε χρόνο και με το Βασιλικό Διάταγμα της 8ης Μαϊου 1933 η εορτή της Παναγίας της Τρυπητής καθιερώθηκε σαν επίσημη Θρησκευτική Εορτή του Αιγίου. Την Παρασκευή της Διακαινησίμου τελείται η λιτάνευση της Ι. Εικόνας με κάθε επισημότητα. Τέλος με την υπ' αριθ. 10/16-5-1970 κανονισμό της Ι. Συνόδου της Ελλάδος αναγνωρίζεται σαν "Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα" και χαρακτηρίζεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Με την πάροδο του χρόνου αυτός ο Ιερός τόπος αναδείχθηκε σε μεγάλο πνευματικό κέντρο Πανελληνίου ακτινοβολίας. Είναι πολύ συγκινητικό, - την Παρασκευή της Διακαινησίμου, - να βλέπεις χιλιάδες Χριστιανούς από όλη την Ελλάδα - κάθε ηλικίας - να ανεβαίνουν τη μεγάλη σκάλα (150 σκαλοπάτια), αρκετοί γονατιστοί, προκειμένου να εκπληρώσουν το "Τάμα" τους στην Παναγία.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ: Το Ιερό Προσκύνημα παραμένει ανοικτό μέχρι την δύση του ήλιου.
THΛ. IEPOY ΠPOΣKYNHMATOΣ: 26910.22323
ΔΙΑΘΕΣΗ ΙΕΡΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΒΙΒΛΙΟ & ΕΙΚΟΝΑ" (ΤΗΛ. 26910.29333 FAX: 26910.29341)

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες ότι κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις, της Πολιούχου της πόλεως του Αιγίου, «Παναγίας Τρυπητής» την Παρασκευή, 21-04-2017 στο Αίγιο, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων:

Την Παρασκευή 21-04-2017 και κατά τις ώρες 07.00΄ – 12.30 διακόπτεται η κυκλοφορία οχημάτων και απαγορεύεται η στάθμευση στις παρακάτω οδούς:

Στην οδό Ζωοδόχου Πηγής και στο τμήμα αυτής που περιλαμβάνεται μεταξύ της οδού Παυσανίου, έως και τη διασταύρωση προς τον οικισμό της Μυρτιάς, (η στάθμευση απαγορεύται μέχρι την οικία Παπαδόπουλου)

Στην οδό Μιχαλακοπούλου,

Στην οδό Αγ. Ανδρέου και στο τμήμα αυτής που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Μιχαλακοπούλου και Εισοδίων,

Στην οδό Ερμού και στο τμήμα αυτής που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Κλ. Οικονόμου - Μητροπόλεως και Αγ. Ανδρέου – Εισοδίων,

Στην οδό Ερμού και στο τμήμα αυτής που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Μητροπόλεως - Κλ. Οικονόμου και Πολυχρονιάδου,

Στην οδό Πολυχρονιάδου,

Στην οδό Ζαΐμη,

Στην οδό Γερμανού,

Στην οδό Ασημάκη Φωτήλα και στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Ταξιαρχών & Πολυχρονιάδου (κάτω μέρος Πλατείας Αγ. Λαύρας),

Στην οδό Κλ. Οικονόμου και στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Βάλφουρ και Μητροπόλεως,

Στην οδό Ευθυμίου Γάτου.

Την ίδια ημέρα 21-04-2017 και κατά τις ώρες 07.00΄ – 15.00 διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων και απαγορεύεται η στάθμευση στην οδό Μητροπόλεως και στο τμήμα αυτής που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Κλεομένους Οικονόμου & Σολωμού.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων και να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.