*

Πάτρα: Ωφελημένο το 80% των εμπόρων από το νέο ασφαλιστικό

Δημοσιεύτηκε: 17/02/2017 - 05:30

Στη γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας αυτό, που τονίστηκε είναι ότι «το νέο ασφαλιστικό είναι πιο δίκαιο από το προηγούμενο». «Η πλειοψηφία, το 80% των εμπόρων, επαγγελματιών, βιοτεχνών, δηλώνει κατά μέσο όρο, γύρω στα 10.000-12.000 ευρώ.

Το σύστημα έρχεται και γίνεται πιο ελαφρύ και πιο δίκαιο στους μικρούς και επιβαρύνει περισσότερο τους μεγαλύτερους. Αυτό είναι και το δίκαιο. Δηλαδή κάποιος, που έχει την δυνατότητα και έχει χρήματα, γιατι κάποιοι, που δηλώνουν 70.000 ευρώ καθαρά ποσά κέρδους, αυτοί ας πληρώσουν και παραπάνω, προκειμένου να μπορέσουν οι μικρές επιχειρήσεις να προστατευθούν και να μπορέσουν κι αυτές να βγουν από την δίνη των μνημονίων». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Πάτρας Γιώργος Ρώρος για το ασφαλιστικό.

Ούτως ή άλλως το συγκεκριμένο θέμα μονοπώλησε την συζήτηση στην γενική συνέλευση των εμπόρων, όπου και παρουσιάστηκαν στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν ότι οι 8 στους 10 εμπόρους βγαίνουν ωφελημένοι, καθώς έχουν μειωμένες κρατήσεις, ενώ ένα ποσοστό 10% πληρώνει τα ίδια χρήματα, και μόνο όσοι είχαν το 2016 καθαρά κέρδη άνω των 50.000 ευρώ, είδαν τις εισφορές τους να διπλασιάζονται.

Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο παραμένει η ρύθμιση των οφειλών προηγούμενων ετών. Μάλιστα η διοίκηση του εμπορικού συλλόγου έχει κάνει τις εξής προτάσεις στην κυβέρνηση, οι  οποίες εξετάζονται. «Εάν μπορεί ο οφειλέτης έμπορος, όποια στιγμή , να δώσει κάποια χρήματα με δόσεις, να τα δώσει, δεύτερον εάν θέλει στο τέλος του ασφαλιστικού του βίου να τα δώσει σε ασφαλιστικά χρόνια και  τέλος να πάει σε δόσεις , όταν θα πάρει την σύνταξή του και να παρακρατούνται αυτά τα χρήματα από την σύνταξη..Καλούμε τους συναδέλφους να μπουν στην ρύθμιση, να δώσουν χρήματα στο ΕΦΚΑ, έτσι ώστε να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα», επεσήμανε ο κ. Ρώρος.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι έμποροι αποχώρησαν τόσο από το επάγγελμα και κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τις 12 Μαΐου 2016, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει υπολογισμός της σύνταξης, που θα πάρουν. Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα έχει αποσταλεί και έγγραφο στον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, ώστε να σταλούν άμεσα οι εγκύκλιοι.

Ακόμη οι έμποροι ζητούν από την κυβέρνηση «σταδιακά ανά χρόνο να πέφτει 25% η προκαταβολή του φόρου, ώστε το σύστημα να γίνει εξορθολογιστικό, ώστε να πληρώνουμε ένα 25% της προκαταβολής του φόρου, κι όχι 100% ή το 75%, που ίσχυε», τόνισε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Πάτρας.

 

 

Ετικέτες: