*

Κίνα: Προσεχώς παραγωγή πλάσματος από… σπόρους ρυζιού

Δημοσιεύτηκε: 19/05/2017 - 13:40

Η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων της Κίνας ενέκρινε την κλινική μελέτη πρωτεΐνης του ανθρώπινου αίματος που παράγεται από διαγονιδιακούς σπόρους ρυζιού, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας παραγωγή πλάσματος.

Ο ανθρώπινος ορός λευκωματίνης χρησιμοποιείται ευρύτατα στη χειρουργική. Μία κινεζική ομάδα, υπό τον Γιανγκ Νταϊτσάνγκ, που είναι εμπειρογνώμονας στο κινεζικό εθνικό πρόγραμμα «χίλια ταλέντα», έκανε έρευνες επί 12 έτη χρησιμοποιώντας σπόρους ρυζιού για την παραγωγή ανθρώπινου ορού λευκωματίνης.

Η Wuhan Healthgen Biotechnology Corp, μία ιδιωτική κινεζική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και την προώθηση στην αγορά καινοτόμων μη ζωικών προϊόντων για φαρμακευτική χρήση, επένδυσε 200 εκατ. γιουάν (29 εκατ. δολάρια) για τη στήριξη της έρευνας. 

Η εταιρεία, που έχει την έδρα της στο Γουχάν, την πρωτεύουσα της περιφέρειας Χουμπέι στην κεντρική Κίνα, προσβλέπει σε μεγάλης κλίμακας παραγωγή ανθρώπινου ορού λευκωματίνης από ρύζι.

Η λευκωματίνη θα ελεγχθεί κλινικά τον Αύγουστο και η διάθεσή της στην αγορά μπορεί να αναμένεται σε τέσσερα έως πέντε χρόνια. Υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου ορού λευκωματίνης στην Κίνα, που υπολογίζεται σε 100 τόνους ετησίως και το 60% της εγχώριας ζήτησης της χώρας που ανέρχεται σε 420 τόνους βασίζεται σε εισαγωγές.

Η ομάδα του Γιανγκ μεταμόσχευσε ανθρώπινο ορό λευκωματίνης σε σπόρους ρυζιού. Καθώς οι σπόροι μεγαλώνουν, συνεχίζουν να δημιουργούν την πρωτεΐνη, η οποία έχει βρεθεί σε ελέγχους να έχει καθαρότητα 99,9999% και έναν συντελεστή παραγωγικότητας 10 γραμμαρίων ανά κιλό σπόρων ρυζιού. 

Το Κέντρο Ελέγχου Φαρμάκων δήλωσε ότι η πρωτεΐνη του ανθρώπινου αίματος που παράγεται από το ρύζι είναι «ασφαλής και δραστική» και ότι η ποιότητά της μπορεί να ελεγχθεί εύκολα.
 

Ετικέτες: